zondag 26 juli 2015

Vietnamese Loempia's

Mijn kinderen zijn dol op Vietnamese Loempia's, vandaar dat we deze ook regelmatig samen maken. Ze vinden ze zelfs nog lekkerder dan de loempia's van het kraampje.

Als wij ze maken, maken we er gelijk een stuk of 80, je kunt ze namelijk invriezen. Als je er ook 80 wilt maken moet je de hoeveelheid verdubbelen. Heb je de loempia liever vegetarisch, dan kun je de kip weglaten.

Ingrediënten:

1 pak loempiavellen (40 stuks, Toko)
4 kipfilet
2 winterwortels
1 ui
3 knoflook
1 pak laksa (250 gr, Toko)
2 a 3 kipbouillonblokjes
2 eetl. selderij
1 ei
1 thlp. vetsin
Suiker
Zout
Peper
Azijn
Frituur olie

Zorg voor je begint dat de loempiavellen ontdooid zijn.
Maak de groentes ook zo fijn mogelijk.

Bereiding:

Vulling:
- Maak de kipfilet  in een keukenmachine/blender fijn, doe dit ook met de winterwortelen en selderij.
- Meng zout en peper door de fijn gemaakte kipfilet.
- Snipper de ui, pers de knoflook.
- Bereid de laksa volgens de aanwijzing op de verpakking, en knip deze tot korte sliertjes.
- Verhit in een wok een scheut olie.
- Doe hierin de gekruide kip en laat het al roerend bakken tot deze bijna gaar is.
- Doe de ui en knoflook erbij, bak dit een paar minuutjes.
- Voeg de fijngemaakte wortel, selderij, vetsin en fijngewreven kipbouillonblokjes toe, laat dit alles nog 5 min zachtjes bakken.
- Doe daarna de laksa erbij en roer alles goed door, proef of het pittig genoeg is.

Let erop dat de vulling erg zout kan smaken, geen nood; na bereiding trekt een deel van het zout in de velletjes. Als je ze niet zout genoeg maakt, zal de loempia erg flauw smaken. Door toevoeging van suiker en azijn wordt de smaak ook beter.

Loempia's vouwen:
- Zorg dat je genoeg werkruimte hebt voor het vouwen en dichtrollen van de loempia's.
- Verder heb je nog een schaaltje met losgeklopt ei nodig. 
- Trek een velletje los. Als de velletjes goed ontdooid zijn trek je ze gemakkelijk van elkaar en zul je merken dat ze stevig genoeg zijn. 
- Leg in het midden een hoopje van de vulling.
- Vouw 1 hoek over de vulling heen, vouw nu de zijkanten naar binnen en rol de loempia nu verder stevig op, smeer aan de hoek wat geklopte ei en vouw hem stevig dicht. (zie vouwinstructies op de verpakking of bekijk het filmpje bij Tip).
- Als alle loempia's gedaan zijn, frituur je ze in de olie tot ze goudbruin zijn.

Serveer de loempia's met Vietnamese saus (zoet of heet)

TIP:
Zie hier een filmpje >> hoe je loempia's vouwt.
Maak de loempia's ook eens met garnalen.
Voeg bij de ingrediënten ook een wat taugé toe.
Bewaar de ongebakken loempias in de diepvries.



Zoonlief Tim, vond het zonde dat er nog een paar vellen over waren, deze heeft hij gevuld met gekruide garnalen. Zout, peper en een beetje Ketjap Manis A, deze even gebakken en vullen maar! Tim ze smaakte heerlijk!! :)



Vergeet niet om een opmerking achter te laten als je dit gerecht geprobeerd hebt ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten