Dit gerecht is heel speciaal voor mij :)
Vroeger in mijn ouderlijkhuis, was er met kerst altijd stoofperen. Elk jaar tegen de feestdagen keek ik daar dan ook erg naar uit. Deze traditie heb ik mee overgenomen en ook bij mij is er elk jaar met kerst stoofperen, alleen maak ik ze nu wel iets anders ;-)
Onderstaand gerecht is geleend en aangepast door mij.
Ingrediënten:
100 ml rode port
1 fles volle rode wijn
1 vanillestokje (zakje à 1.5 g)
1 citroen
75 g fijne kristalsuiker (let op dat het fijne suiker is)
4 eieren
250 g witte basterdsuiker
2 el maizena
1 tl frambozenazijn
400 ml slagroom
Flesje vloeibare chocoladesaus of bessensaus
Bereiding:
Peren:
- Was en schil de
stoofpeertjes, laat de steeltjes zitten (ook als er een blad aan een steel zit).
- Doe de peren en de port in een pan.
- Voeg de wijn toe zodat de
peren helemaal onder staan.
- Schraap het merg uit het vanillestokje.
- Boen de citroen
schoon en schil er 2 schillen vanaf.
- Breng de peren aan de kook met 2 stukken gele citroenschil,
vanillestokje, merg en de kristalsuiker. - Laat afgedekt 2 uur zachtjes stoven.
- Verwarm de oven
voor op 180 °C.
Pavlova:
- Splits de eieren.
- Klop de eiwitten met basterdsuiker en wat
zout stijf.
- Klop de maizena en azijn erdoor.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Maak van het eiwit 8 cirkels van 8 cm Ø op het bakpapier.
- Zet de oven op 150 °C
en bak het schuim ca. 35 min.
- Zet de oven uit, laat het schuim ca. 40 min. in
de oven en laat het afkoelen.
- Klop vlak voor
serveren de slagroom stijf.
- Doe op elk schuimpje wat slagroom.
- Zet er een lauw
peertje op.
- Schenk wat perenvocht rond de Pavlova
- Warm de vloeibare chocoladesaus of bessensaus op (zet het flesje van te voren in een pannetje met warm water).
- Schenk met een eetlepel wat chocoladesaus of bessensaus over de peer en de Pavlova heen.
Tip:
Zie hier een filmpje >> hoe je Pavlova maakt.
Vergeet niet om een opmerking achter te laten als je dit gerecht geprobeerd hebt ;-)
Vergeet niet om een opmerking achter te laten als je dit gerecht geprobeerd hebt ;-)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten