vrijdag 31 juli 2015

Kruidige pruimenjam met rode port

Ingrediënten:

1250 gr pruimen
500 gr geleisuiker
5 eetl. suiker
Scheut rode port
1 theel. speculaaskruiden

Voorbereiding:

- Was en ontpit de pruimen.
- Was de potjes en deksels in heet sodawater en spoel na met heet schoon water.
- Laat de potjes en de deksels omgekeerd op een schone theedoek.
- Vervolgens zet je de potten omgekeerd op een schone! bakplaat in de oven van 150 graden, leg de deksels erbij. De potten en deksels moeten minimaal 15 minuten in de oven staan voordat je ze kunt gebruiken.
- Zorg dat de deksels, in de schroefrand, goed droog zijn en niet roestig zijn.

Bereiding:

- Kook de pruimhelften met een flinke scheut rode port kort tot ze zacht zijn.
- Roer ze tot moes met de staafmixer.
- Doe er dan de geleisuiker, doe er de suiker en de speculaaskruiden bij en laat, steeds roerend, alles zacht borrelend 5 minuten koken.
- Vul de warme pot(ten) met de jam tot even onder de rand en sluit het vervolgens goed af. Maak eventueel vuil geworden randen schoon met vochtig keukenpapier. Als je de potten direct na het vullen op hun kop zet, dan duwt de hitte van de jam, gelei de overtollige lucht uit de pot. Dit is essentieel voor de houdbaarheid. Na 5 minuten mogen de potten weer rechtop staan en kan ‘t geheel rustig afkoelen.

TIP:
Vervang de speculaaskruiden eens met kaneel.
Een tot moes gekookte fruitmassa is pas jam als het stevig van structuur is. Deze ‘stevigheid’ krijg je door pectine en suiker toe te voegen. Pectine is een geleivormende stof dat voorkomt in de celwanden van planten. Sommige vruchten hebben een hoog pectinegehalte. Bijvoorbeeld citroenen, cranberry’s, kweeperen en moesappels. Hoe hoger het pectinegehalte, hoe minder suiker je hoeft toe te voegen ;-)


Vergeet niet om een opmerking achter te laten als je dit gerecht geprobeerd hebt ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten