zondag 26 juli 2015

Soto soep - Indisch gerecht

Met dank aan mijn vriendin Liene en Toko Waalwijk :)

Aantal personen: 8

BENODIGDHEDEN:

Soeppan
Bakpan
Wok
Schaaltjes
Zeef

INGREDIËNT:

Bouillon:
4 liter water
2 theelepels zwarte peperkorrels
20 a 25 pimentbollen
1 bos bleekselderij
2 grote uien
2 grote bollen knoflook
1 grote gemberwortel
2 knollen Laos
6 Salam bladeren
4 Sereh sprieten (citroengras)
5 Maggie blokken
2 kippenbouten of 6 kipvleugels

Sambal-ketjap (naar smaak):
250 ml Zoete ketjap A
3 teentjes knoflook
Zwarte peper (gemalen)
1 eetlepel Suiker
3 Madam Janet (gele pepers)
Half bosje selderij

GARNERING:
Eieren
Selderij
Lente uitjes
Tiantan Vermicelli (ook kant en klaar te koop)
Gebakken uien (ook kant en klaar te koop)
Aardappel frietjes fijn -> kant en klaar
Taugé
Spitskool of Chinese kool
1,5 kipfilet
Paprikapoeder
Seizoenpeper
Zout
Boter

BEREIDING:

Bouillon maken:
Was alle groentes, zet een pan met 4 liter water op het vuur, gooi hierin de zwarte peperkorrels, pimentbollen, salambladeren en de maggieblokjes. Snij de ui, pel en pers de knoflook bollen, snij gember, selderij, sereh en de Laos in grote stukken. Gooi dit alles in de pan met water samen met de kippenbouten of kipvleugels. Breng alles aan de kook en daarna de bouillon 1,5 a 2 uur op laag vuur laten trekken.

Sambal-ketjap maken (naar eigen smaak toevoegen):
Gooi in een schaal 250 ml zoete ketjap A, 3 gepelde en fijngesneden knoflook, gemalen peper, suiker. Snij de Madam Janet in hele fijne stukjes, snij de selderij heel fijn. Meng dit alles goed door elkaar, dek het af en laat alles intrekken.

Garnering:
Kipfilet - Marineer de kipfilet met peper, zout en paprikapoeder, bak de kipfilet in een bakpan met boter, tot deze gaar is. Trek de kipfilet uit elkaar, maak er kleine fijne stukjes van.

Gebakken vermicelli - let op -> de olie moet GOED op temperatuur zijn!
Breng de olie in een wokpak op temperatuur. Haal de Tiantan vermicelli goed uit elkaar, (als je dit niet doet gaat het niet goed ;-) ) Als je de vermicelli uit elkaar gehaald hebt kun je het ook in grote stukken knippen. Zodra de olie goed op temperatuur is gooi je een beetje (niet teveel!) in de wok, de vermicelli zal eerst naar de bodem zakken, zodra deze omhoog komt drijven laat je het nog een paar seconde liggen en haal het er dan snel uit, als je het te lang in de olie laat liggen zal de vermicelli taai worden en niet lekker knapperig. Laat de vermicelli uitlekken. Herhaal deze stappen tot alle vermicelli gebakken is. Je kunt ook gebakken vermicelli kopen.

Gebakken uitjes - snij de uien fijn en bak deze in de wok met olie tot ze bruin en knapperig zijn. Je kunt ook een bakje met gebakken uitjes kopen.

Serveer het volgende in aparte schaaltjes op tafel:
Kook de eieren hard en halveer deze.
Snij de selderij fijn.
Snij de lente-uitjes fijn.
Was de taugé en laat uitlekken.
Snij de spitskool of Chinese kool fijn.
Gebakken uitjes.
Gebakken aardappel frietjes fijn.
Gebakken vermicelli.

Zodra de bouillon klaar is haal je de kippenbouten of kippenvleugels uit de bouillon en haal het vlees eraf, en doe dit door de stukjes kipfilet die inmiddels al klaar is.

De garnering in de schaaltjes kun je nu verdelen in een diepe kom of soepbord, schep daarna met een soeplepel wat bouillon uit de pan en zeef deze terwijl je het over de garnering giet (let op dat je geen ingrediënt van de bouillon mee giet!). Leg er een half eitje bij en gooi een beetje sambal-ketjap in de Soto soep.


Ps: mocht je bouillon en/of Sambal ketjap overhouden dan kun je dit invriezen en voor de volgende keer gebruiken.


Vergeet niet om een opmerking achter te laten als je dit gerecht geprobeerd hebt ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten